top of page
Keresés

Beszámoló az első fa-építész konferenciáról

Frissítve: 2023. dec. 12.

Lezajlott a Rothoblaas által rendezett első fa építészeti konferencia Budapesten.

( Rothoschool On Tour HUNGARY / 2023.11.09 / Continental City Golf Club )


Ez egy szubjektív beszámoló lesz az elhangzottakról, mivel a Pyxis Nauticánál mi is lelkesen követjük a fa építészettel és különösen a CLT technológiával kapcsolatos fejleményeket a világban.


A konferenciát az olasz Rothoblaas cég szervezte, mely elsősorban fa épületek építéséhez szükséges kötőanyagok, rögzítóelemek, csavarok, hang-, hő- és vízszigetelések gyártásával foglalkozik. (www.rothoblaas.com)


Előadók:

  • Murka István – CLT INNOWOOD HUNGARY KFT., A Stora Enso partner hálózat tagja

  • Siklodi Attila - Inginerie Creativă

  • dr. Király Béla & Nemoda Ferenc – Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi kar, Kapy Jenő Szakkollégium

  • Kristian Sogel - KRISTIANSEN

  • Schmideg András – GB GROUP KFT.

  • Páricsy Zoltán - PÁRICSY és TÁRSAI Építésziroda Kft.


Murka István – CLT INNOWOOD HUNGARY KFT


A CLT INNOWOOD is tervező, de nem csak generál tervezést, hanem CLT épületek gyártmányterv szintű tervezését, és a kivitelezés lebonyolítását is vállalják, továbbá a Stora Enso CLT gyártó cég paneljeit értékesítik.


Az előadásban az újdonság számomra a Stora Enso gyártó Sylva névre keresztelt elemkészlete jelentette. Ez egy CLT falakból, födémekből, gerendákból és lépcsőkből (!) álló elemkészlet, amelyből családi házakat, de nagyobb középületeket, pl. iskolákat is lehet építeni. A cég 50 db iskolát fából készült iskola-makettet küldött ki "döntéshozóknak", hogy az oktatási épületek fejlesztéséről, építéséről indikáljanak diskurzust. (Link)



Stora Enso Sylva előregyártott CLT lépcsőelem


Siklodi Attila - Inginerie Creativă


Az Inginerie Creativá egy román építésziroda, akik építészeti tervezés mellett szakági tervezést is végeznek, és kiviteleznek. Elmondásuk szerint az elmúlt 10 évben 200 épületet terveztek, és építettek meg. Az előadó Siklodi Attila romániai magyar statikus tervezőként számolt be al elmúlt időszak érdekesebb tervezési feladatairól, egy konzolos családi házról, egy hagyományos formájú, de nagy alátámasztás nélküli tetővel rendelkező házról, és egy fa kilátóról.


A konzolos házról íme egy videó:


Az irodát Marius Soflete alapította, aki társaival azóta a román faépítészet szabályzását kidolgozó munkacsoportban is benne van, és aktív a Youtube-on is.


dr. Király Béla & Nemoda Ferenc


Dr. Király Béla a faanyagok megelőző és utólagos faanyagvédelméről beszélt. Ez, valljuk be, nem a legizgalmasabb része az építészetnek, de tényleg fontos, hogy a faanyagok megkapják a szükséges kezelést.


A lényeget az OTÉK 53. paragrafus (5) pontja írja elő:


Faanyagot a beépítési helyének megfelelő, a tűzvédelemre és a faanyagvédelemre vonatkozó előírásoknak megfelelő égéskésleltető, gombamentesítő, illetőleg rovarkár elleni kezelés után szabad beépíteni.


Ha ezt elmulasztottuk, utólagos vizsgálatokra és kezelésekre is van lehetőség, de az nyilván már sokkal macerásabb, és drágább. Művezetésénél mindig ellenőrizni kell az előírt faanyagvédelmi szerek használatát, és elkérni az anyagok megfelelőségi igazolását.


Vannak a tűzvédő anyagba kevert gomba és rovarvédő szerek is, tehát kombinált faanyagvédelmi szerek, melynek előnyösségén a két tanár úr között is vita volt.


A konferencia számomra legizgalmasabb része Nemoda Ferenc előadása volt, hiszen ez a fa épületek tűzvédelmével foglalkozott.


Fontos leszögezni, hogy a fa éghető anyag, és ezen nem változtat semmi. Tűzállóvá nem tudjuk tenni a fát, de vannak megoldások amellyel tudjuk lassítani, késletetni az égést, ezek az égéskésleltető szerek. Ezek használatával meghatározott időtartamig (újrakezelési időig) az anyagot kedvezőbb tüzveszélyességi osztályba sorolhatjuk.


Egéskésleltetők fajtái:

- sóalapó égéskésleltetők, sókeverékek

- hőre habosodó égéskésleltetők

- átlátszó, lakkszerű égéskésleltetők

- faanyag égéskésleltető oldattal történő telítése


A fának ugyanakkor van egy veleszületett védekező mechanizmusa, saját magát védi a tűz ellen azzal, hogy a külső kérge elszenesedik. Az elszenesedett külső réteg, és az alatta keletkező vékony pirolízis zóna elveszti teherbíróképességét, azonban a belső intakt anyag teljes mértékben teherbíró marad. Ez elehtővé teszi a különböző idejig égő fák teherbírásának ellenőrzését, méretezését, és azt, hogy a fa épületek tűz esetén is képesek legyenek ellenállni, amíg a tüzet el nem oltják, és a bent tartózkodók ki nem menekülnek.


A különböző faanyagok más-más ellenálló képességűek a tűzzel szemben:


jól ellenállók: akác, bükk, kőris, tölgy

közepesen ellenállók: erdei- és feketefenyő, nyír, vörösfenyő

mérsékelten ellenállók: dió, cseresznye, lucfenyő

nem ellenállók: éger, hárs, jegenyefenyő, nyár


Kristian Sogel - KRISTIANSEN


A konferencia másik határon túli magyar előadója Kristian Sógel volt Szlovákiából.

Ő is tartószerkezeti tervező, aki elsősorban fa szerkezetekre specializálódott.


Az többi előadóhoz hasonlóan ő is a fa építést preferálja, amit jól alátámaszt a lenti ábrája:

Anyag

Szilárdsági osztály

Testsűrűség (kg/m2)

Hajlító szilárdság (MPa)

Nyomószilárdság

Húzószilárdság

Hővezetési tényező (W/m2K)

Testsűrűség / szilárdság

Beton

C25/30

2000

-

25

2,6

1,5 - 2,3

80

Acél

S235

7850

235

235

235

60

33

Fa (fenyő)

C24

400

24

21

14

0,13

17

Mit olvasunk ki ezelből az adatokból? Azt, hogy a fentiek közül a fa a legkönnyebb anyag, emiatt sokkal könnyebben mozgatható, beépíthető, megmunkálható, tehát kevesebb energiánkba kerül mindez. Nem beszélve arról, hogy a fa magától megnő, nem kell hozzá gyár.


A fa nyomószilárdsága majdnem olyan jó, mint a betoné, miközben ötödakkora a tömege. Az acélhoz képest ugyan tizedakkora a nyomó- és hajlítószilárdásga, de huszadakkora tömeg mellett.


Mindeközben a hőátbocsátási tényezője pedig mindkét anyagnál sokkal jönn, így kisebb hőszigeteléssel és vékonyabb rétegrenddel érjük el a szükséges energetikai követelményt szerkezetünkben.



PEFC és FSC, az "erdőbarát" fa minősítései


Igyekezzünk a lenti logókkal ellátott gyártók fa termékeit használni, betervezni, melyek elkötelezettek a fenntartható fagazdálkodás irányelveivel kapcsolatban, melyek többek között:

  • Ne termelj ki többet, mint amennyit ad az erdő

  • Figyelj a természetes regenerációra és új fák ültetésére

  • Kiemelkedő biológiai jelentőségű erdők megőrzése

  • Nagy egyefüggő erdőterületek megőrzése

  • Biológiai diverzitás megőrzése

  • Veszélyes vegyszerek használatának tiltása

  • Helyi munkaerő alkamazása


Schmideg András – GB GROUP KFT.


Schmideg András CLT épületek kivitelezésével (GB Group) és előregyártott készházakkal (Keyco) foglalkozik. Ő a CLT szerekezetek üzemi előregyártásának előnyeiről beszélt.


Egy majdnem 200 éves példával szemléltette az előregyártás előnyeit. A londoni Világkiállítás pavilonjára írtak ki pályázatot 1851-ben, melyet az angol kertész (!) Joseph Paxton nyert meg. Előregyártható öntöttvas és üveg elemekből tervezte pavilonját, mert ebben már volt rutinja üvegházak építése során. Az épület előregyártásánál 5000 ember dolgozott, míg a helyszíni szerelésnél 2000, mert több nem fért el.


Erről szól a CLT építés is, óriási gyárakban, 3 műszakban dolgozik sok ember a gyártásban (bár ott is egyre kevesebb), miközben a helyszínen, pl. egy családi ház összerakásánál elég egy 4-6 fős brigád, mert több nem is fér el.


Az európai CLT kapacitás 2023-ban eléri a 2.3 millió m3-t. 2008-ban ez kb 250.000 m3 volt.


A legnagyobb európai CLT gyárak (és 2021-es termelési kapacitásuk)


KLH (150.000 m3)

Binderholz (120.000 + 100.000 m3)

Stora Enso (90.000 + 80.000 m3)


A MacLeamy görbe


A fenti ábra Patrick MacLeamy építész híressé vált ábrája a tervezési munkába vetett erőforrás, idő és a kivitelezésre szánt (és nem szánt) költségek kapcsolatáról.


A lényege, hogy érdemes minél előbb, minél részletesebb műszaki tartalommal ellátni a terveket, ugyanis a legolcsóbb a tervezőasztalon megoldani a problémákat, és a legdrágább a helyszínen. Általában a fekete görbe szerint zajlanak a tervezési és építési folyamatok, vagyis elindul az építkezés, közben jönnek még javítások, a megrendelő meggondolja magát, stb. és ez drága. A tervezési folyamatba bekerülő változtatási kérések az idő előrehaladtával egyre költségesebbek. Ezért célszerű a piros görbe követése, és a kivitelezést már egy jól megtervezett állapottal megkezdeni.


Macleamy 50 éven volt a HOK építész és mérnökiroda munkatársa, ahol a juniorból a CEO szintig lépdelt a hosszú évek során, miközben végignézte az iroda globális hálózattá fejlődését. Emellett sokat tett a digitális építészeti megoldások kifejlesztéséért, az open BIM szabvány elindításáért, a BIM szabályrendszer kidolgozásáért.


Páricsy Zoltán


Páricsy tanár úr is beleszeretett a fába. Amellett, hogy bemutatta a príma révfülöpi diáktábor épületét, ő is elmondta, miért jó fából építeni.


Mert környezettudatos, pontos és gyors.


A fenntartható fejlődés fogalma után - ami a mennyiségi fejlődés (növekedés) helyett minőségi növekedést (fejlődést) céloz meg - ismertette velünk a szerinte aktuális következő lépést, ami


A fenntartható visszavonulás


Vagyis, hogy gondolkodjunk el azon, hogy feltétlen kell-e új épületet építenünk minden egyes megrendelői igény esetén? Lehet, hogy elég a meglévő folyamatokat átgondolva, okosabban működtetni a meglévőt, hatékonyabban. Ha építünk, lehet, hogy elég a meglévőt felújítani, bővíteni. Ha pedig mindenképp új házat kell építeni, az legyen kis CO2 lábnyomó, energiatudatos, kevés hulladékot termelő, emberközeli, természetközeli épület. Erre nagyszerű megoldást adnak a korábban ismertetett faépítészeti technológiák.


Fotó: Palkó György, Építész: Páricsy és Társai


kapcsolódó cikkek: Octogon Octogon 2 Octogon 3


Végül a kortárs délkoreai filozófus soraival zárta az előadást, és a konferenciát:


„A Föld, e titokzatos edény, törékeny. …A Föld felszólít minket arra, hogy óvjuk meg, ami azt jelenti, hogy szépen kell vele bánnunk. … a széppel óvatosan kell bánnunk. A Föld megóvása égető feladat, az emberiség kötelessége, hiszen a Föld szép, sőt, nemesen csodás.”

(Byung-Chul Han, A Föld dicsérete)

171 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page