top of page
Keresés

CLT Ház A Tónál

Frissítve: jan. 17.

Kedves építészeti fotós barátunknak, Jaksa Bálintnak és családjának terveztünk kompakt családi házat a Velencei-tó közelébe. Az épület formája kompakt, mérete optimális, a család igényeire szabva terveztük meg.


A ház szerkezete CLT, azaz Cross Laminated Timber technológiával készült, azaz az épület falai réteges fa szerkezetűek, melyek egy osztrák gyárban készültek előregyártva, és azok a helyszínen 3 nap leforgása alatt kerültek a helyükre. A további szakipari munkák pedig 4 hónap leforgása alatt készülnek el.


Ebben a cikksorozatban végigkísérheted az építkezést, alapozástól a kész házig a Pyxis Nautica és a WOOD IS MORE közreműködésével.


Egyes részekben 2 cikkel is találkozhatsz:

  1. A megrendelő, Jaksa Bálint szemszögéből

  2. Az építész-tervező Tótszabó Tamás szemszögéből


A cikket folyamatosan frissítjük, amikor egy-egy új mérföldkőhöz ér a projekt.




1. rész:


CLT ház építés

1.1 - Minden kezdet nehéz


Hol épüljön a ház? Ki legyen a tervező? Milyen technológiát válasszunk? Ki legyen a kivitelező? Dilemmák, érzelmi hullámvasút a megrendelő szemszögéből.






CLT ház építés

1.2 - Ház a tónál - Az építész szemével


Milyen szempontok mentén zajlott a tervezés, valamint a megbízás körülményeiről is olvashatsz.

Olvasd el, hogyan indult a projekt Tótszabó Tamás nézőpontjából.






2. rész


CLT ház építés - alapozás

2.1 - START


A következő részében megtudhatod, milyen szempontok alapján választottak tervezőt, építészt és kivitelezőt, továbbá az építkezős első lépéseiről is beszámolunk: bontás és alapozás.



CLT ház építés - tervezés

2.2 - A telek, az adottságok, a tájolás


A telek adottságairól, beépíthetőségéről, tájolásáról, valamint a helyi "Településképi arculati kézikönyv" kritériumairól olvashatsz az építész-tervező szemszögéből.



3. rész



CLT ház építés - szerkezet építés

3.1 - Mint egy kártyavár


Olvasd el, hogyan épült fel 3 nap alatt a szerkezetkész ház, és hogy milyen nehézségekkel kellett megküzdeni a szállítás és az összeszerelés során. Jaksa Bálint megrendelő beszámolója.




3.2 - A design, a tervezés


Tótszabó Tamás / Pyxis Nautica, vagyis az építész nézőpontjából megismerheted a bűvös egyenlet változóit, melyek mentén kialakult a végleges tervrajz.



4. rész



4.1 - Félúton


A sok technikai részlet mellett, az esztétika a leghangsúlyosabb, amire figyelni kell. Egy CLT ház esetén muszáj jó előre megálmodni. Dilemmák Jaksa Bálint megrendelő szemszögéből.




4.2 - Mi is az a CLT?


Az esztétikai megoldások mellett, most a technikai részleteket vesszük górcső alá, és megnézzük milyen előnyei vannak a CLT technológiának. Tótszabó Tamás elmondja, mi is az a CLT.



5. rész



5.1 - Tető a házon


Mérföldkőhöz érkezett az építkezés. Végre tető alá került az épület, és megcsillant a ház végleges formája. A megkönnyebbülés pillanatai Jaksa Bálint tollából az alábbi cikkben olvasható.



6. rész



6.1 - Bekerültek a nyílászárók


Megnyugvással tölti el a tulajdonost, amikor házának ajtajában elforgatja a kulcsot. Kezdetét vették az elektromos- és a gépész munkálatok, mely ezúttal sem volt meglepetésektől mentes.




7. rész


7.1 - Szigetelés és gépészeti megoldások


Új szín, új esztétikai megoldások, előtétfalak és még sorolhatnánk! Mindig vannak újabb meglepetések, miközben a ház épül és szépül...




8. rész


8 - A házból hamarosan otthon lesz


Most kell olyan döntéseket meghozni, ami nagyban befolyásolja a végkimenetelt design téren. Nem lehet elnagyolni, nem lehet későbbre hagyni, mert eljött az idő!




9. rész


9 - Lassan minden a helyére kerül


Készül a konyha, megvan a parketta és a padlószőnyeg és napról-napra egyre több részlet kerül a helyére. Egy karnyújtásnyira vagyunk a végétől. Olvasd el Jaksa Bálint beszámolóját.












Szeretnéd nyomonköveti a CLT ház épülését?

Íratkozz fel hírlevelünkre, és minden új cikkről értesülsz!





1 230 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page