top of page

Zen ház, Budaliget

A ház tervezésénel a főbb szempontok a következők voltak: egyszerű szerkezet; átlátható, rendezett alaprajz; nagyvonalú és egylégterű közösségi tércsoport grandiózus kertkapcsolattal; szoborszerű épülettömeg.

Az épület kb 260 m2 alapterületű, négyzet alaprajzú, földszintes, körüljárható belső pációval. Szerkezete monolit vasbeton pillérvázzal és födémmel rendelkezik, homlokzati és belső kitöltő falazattal. A belső pillérek térben állók, a homlokzati pillérek a külső falakba integráltak. A homlokzati falak világosszürke kőburkolatot kapnak, melyek a síkfelületeken simák, az íves felületeken érdes felületűek. A nyílászárók fekete alumínium tokszerkezetűek, többségük padlótól mennyezetig ér födémbe rejtett fém zsaluzia árnyékolással. Az épület bármely közel vízszintes telken elhelyezhető, ahol kb 300 m2-es szabadon álló beépítés lehetséges, és a telken elfér. Az alaprajzi szerkesztés szimmetrikus. Az épület tengelyében érkezünk egy tágas előtérbe, melyben gardrób és kézmosós wc található, illetve ide kapcsolódik a 2 állásos garázs is.

Az előtérből megpillantjuk az épület középppontjában kialakított fedetlen pációt vízfelülettel és növényekkel. A pációt mindkét irányból folyosó kerüli meg melyekből az egyterű konyha-étkező-nappali terébe jutunk. A folyosókról nyílnak a halószobák, melyek mindegyikéhez saját gardrób és fürdőszoba tartozik.

A folyosók és a nappali tere egybefüggő tömörfa parketta burkolatú. Az előtér, a fürdőszobák és az épület körüli járda és teraszok szürke kőburkolatúak. A belső pillérek és a mennyezet látszóbeton felületű. A folyosó faburkolatú integrált fa könyvespolcokkal, mely a közösségi térbe való befordulásnál fa pálcákkal tagolt. A belső falak halvány földszínűek. A páció külső fala kőburkolatú. Az épület déli homlokzata teljesen üvegezett emelő-toló ajtókkal. Az épület teljes kontúrján túlnyúlik a látszóbeton felületű tetőkonzol, mely a déli terasznál és a bejárat felett meghosszabbodik fedett teraszokat eredményezve. Az épület fémlemez fedésű a páció felé lejtéssel, vagy járható- és zöld- lapostető kialakítású belső vízelvezetéssel.
 

Nézd meg a többi általunk tervezett villaépületet is!

bottom of page