top of page
Keresés
pyxisnautica

XVII. Építész Regatta, csapatunk első versenye (2024)


A 2024. június 28-30. között megrendezett XVII. Építész Regatta újra elhozta a vitorlázás izgalmát és a szakmai közösségépítés lehetőségét. Az idei futam Balatonföldvár - Szigliget szakaszon zajlott szombati és vasárnapi rajtokkal, melyek külön-külön kerültek értékelésre. Az Építész Regatta nemcsak egy sportesemény, hanem hagyomány és egyben egy találkozási pont, ahol a kreativitás és a versenyszellem találkozik- idén a Pyxis Nautica csapata (Tótszabó Tamás, Monori László és Tóth Dávid) is képviseltette magát, először nevezve vitorlás versenyen.

A Regatta Története

Az Építész Regatta 2007-ben indult útjára, Kálmán Ernő építész kezdeményezésére.

A verseny célja a magyar építészek összefogása és a szakmai kapcsolatok ápolása volt, mindezt egy különleges balatoni környezetben. A korábbi évek versenyei Balatonlelléről indultak, ám az idei évben először Balatonföldvárról rajtolt a mezőny. Az évek során a Regatta egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, és mára a Balaton egyik kiemelkedő építészeti sporteseményévé vált​.​​ (Octogon)​.


A kikötő különleges épületéről itt olvashattok bővebben:

Balatonföldvár, kikötő épület- Ray Rezső Vilmos építőművész és Zielinski Szilárd mérnök tervei alapján, 1905-1906


Történeti Hajók a mezőnyben

A XVII. Építész Regattán számos történelmi hajó is részt vett, melyek aktív résztvevőként különleges atmoszférát teremtettek a versenynek. A Balaton legrégebbi hajója mellett (Kishamis) a Nemere II. és a Sirocco 75-ös cirkálók is versenyeztek, amelyek szintén a balatoni látkép szerves részei.


A Kishamisról itt olvashattok bővebben:


Kishamis, a magyar tenger rangidős hajó-ritkasága

Pyxis Nautica az Orpheuson

A Pyxis Nautica építésziroda idén először vett részt a Regattán, és büszkén jelenthetjük, hogy csapatunk a pénteki edzésnek köszönhetően kiválóan helytállt a versenyben, Hajónk, az Orpheus (70-es balatoni cirkáló) Herkó Dezső kapitány vezetésével a szombati versenynapon két díjat is elnyert: az Abszolút I. helyezést és a Yardstick I. 1. helyezett díjat, míg a vasárnapi versenyszámban a II. helyen léphettük át a célvonalat.


A szombati futam érdekessége volt, hogy a várható időjárási viszonyok miatt lerövidítették- délutánra kevesebb szelet jósoltak, ami utólag igaznak is bizonyult​.

Ennek ellenére a délelőtti rajt után nem sokkal vitorlaszakadás miatt el kellett búcsúznunk a top genua használatától. Ezt kapitányunk az északi oldalon való hajózással kompenzálta, ahol a jobb szélviszonyoknak köszönhetően jelentős előnyre tettünk szert.


Orpheus, a szombati befutó pillanata


Közösségépítés

A Regatta nemcsak a vitorlázásról szól, hanem az építészeti közösség építéséről is. A Pyxis Nautica számára különösen fontosak ezek az események, hiszen lehetőséget adnak arra, hogy szakmailag és emberileg is közelebb kerüljünk kollégáinkhoz. Az idei Regattán lehetőségünk nyílt találkozni és kapcsolatot építeni Bánáti Bélával, a BÁNÁTI + HARTVIG Építész Iroda társalapítójával, Göde Andrással a KROKI STUDIO-ból, valamint Füleki Gábor építésszel. Köszönet a szervezőknek, hogy ez a csapat ilyen formában összeállhatott és alkalmunk volt közelebbről is megismerni egymást​.


XVII. Építész Regatta, Orpheus


Szeretettel várjuk az Orpheus idei csapatát egy irodalátogatással egybekötött grillezésre!

Köszönet a szervezőknek és a verseny támogatóinak, találkozzunk a következő Regattán is, addig is jó szelet mindenkinek!



90 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page