top of page

Debreceni Egyetem Nemzeti Gyártó-Kutató-Oktató Középüzem és Gyógyszertudományi Kar

Az épület tervezetten két fő funkcionális egységből áll össze. Az egyik épületrész a Gyógyszerésztudományi Kar elméleti gyakorlati képzéseihez, illetve kutató-oktató tevékenységeihez biztosít megfelelő infrastrukturális hátteret mintegy 4600 m2 területen, míg a másik egy gyógyszergyártó technológiai GMP és IFS üzemként fog funkcionálni 1800 m2 területen.
A tervezés érdekességét a két fő funkció eltérő karakterének egy épületen belüli találkozása adja. Ebben a publikus és nyitott oktatási épület a gyártóegység zárt, dobozszerű tömegével alkot egy kompozíciót. Ennek feloldásához a laborokban zajló kutatómunka szolgált inspirációul: az oldódás, pezsgés, tehát maga a kémiai átalakulás látványos folyamata. A kémiai reakció során a két különböző épülettömeg lép egymással kölcsönhatásba. A fehér habszerű felső tömeg oldja az alsó szögletes anyagot, az pedig visszahat, ezzel nagyobb megnyitások keletkeznek, melyek fellebegnek a fehér homlokzaton.

Az új kutatóközpontban az Egyetem, saját projektjei mellett, az egyetem által létrehozott egészségipari klaszterhez kapcsolódó ipari partnerek számára is kutatási és gyártási lehetőséget biztosít, ami az általános egyetemi működést tekintve egyedülálló hazánkban. A kutatási és fejlesztési laboratóriumban a tervek szerint lehetőség nyílik különböző termékek laboratóriumi fejlesztésére, különös tekintettel a törzskönyvezhető gyógyszerkészítményekre. Az oktatási szárny a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar Dékáni Hivatalának és négy tanszékének, a Gyógyszertechnológiai Tanszéknek, Biofarmáciai Tanszéknek, a Gyógyszerhatástani Tanszéknek és a Gyógynövény és Drogismeret Tanszékneknek ad majd otthont. Cégünk jelenleg mintegy 22 szakági tervező koordinálásával jelenleg a kiviteli tervek kidolgozását végzi. 
látványterv: Gazdag Zoltán

 

bottom of page