top of page

Játék az optimumon belül - családi otthon Zsámbékon

A megbízóval szakmai kapcsolat révén ismerkedtünk meg az irodánk által tervezett V. kerületi Irányi Palota fejlesztésén. Mi a generál tervezői oldalt, ő pedig a kivitelezőt képviselte. A jó szakmai kapcsolat okán pedig 2019-ben saját családi házának tervezésével bízott meg minket, melyet Zsámbékon szándékozott felépíteni. Elvárásai között prioritás volt az optimális program megalkotása, mely nem lesz túlzó sem költségek, sem pedig megjelenését tekintve. Ugyanakkor szakmabeliként markánsan szerette volna éreztetni, hogy ez egy mérnök ember háza, fegyelmezett és feszes, mérnöki részletekkel és tudatos anyaghasználattal.

Tervezőként hamar kitűzésre kerültek céljaink, melyek egyik legfontosabb pontja volt, hogy próbáljunk alternatívát állítani az ”Agglomerációs minimál” illetve a ”Magyar mediterrán” tengelye mentén sorakozó új családi otthonok sorában. A létrejövő épület legyen egyszerű, szakmailag magas színvonalú ugyanakkor szórakoztató.


Ezekkel a gondolatokkal láttunk a tervezéshez, ahol a szabályzásnak megfelelően oldalhatáron álló hosszúkás épületet helyeztünk le, melyet a funkciók mentén két tömegre választottunk (a közösségi és a privát zónákat szétválasztva), közötte helyet adva az érkezés tereinek és egy más minőségű védett terasznak. A szórakoztató faktort pedig egy egyszerű geometriai játékban találtuk meg, nevezetesen a tetőgerincek ellentétes irányú eltolásában. Az így létrejövő tömeg előnye, hogy a rövidebb oldalain is - az egyszerű házforma ellenére - összetettebb látványvilág tárul elénk. A két épületrész összes burkolatát igyekeztünk egyneművé tenni, annak érdekében, hogy a tömbszerűség - mint építészeti törekvés előtérbe kerüljön. Ugyanakkor eltérőségük okán ezek nem lesznek unalmasak, relációban vannak egymással, párt alkotnak.

A hátsó, eltérő színű terrakotta tömeg bizonyos nézőpontokból kikacsint szürkébb társa háta mögül, jelezve: ő is itt van, mely egy kedves és elsőre nem evidens jelenlét, és ami finoman de határozottan jellemzi az így létrejött épület személyiségét. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak az épületet, de közvetlen környezetét is rendezzük - a teraszok tudatos elhelyezése, az előkert és kerítés viszonya mind részei a nagy egésznek. Hálásak vagyunk megrendelőinknek, hogy ezeket a finom de nem elhanyagolható jelentőségű részleteket mind-mind igyekeztek a helyére tenni, köszönet érte!Tervezés: 2019
Kivitelezés: 2020-2022
Megrendelő és kivitelező: Kapornai Richárd

Fotó: Jaksa Bálint

Festmények: Oláh Norbert

Bútorok: Hannabi, IDDesign

Világítás: Luminis

bottom of page