top of page

A játékos ember háza Pécsett

Az ember tágabb vagy szűkebb élettere jó esetben saját személyes nézőpontja, vélekedésének képe a világ dolgairól, addigi tapasztalatainak, élményeinek archívuma, mindennapi játéktere. Képzelt galaxisa, egyéni pillanatképe, amelynek középpontjában maga a szemlélődő áll. Ebből a szubjektív nézőpontból ágazik ki minden, a személyes galaxis laza spirál karjain sorban rajzolódnak ki funkciók, színek, formák. A fontosabb tartalmak kiemelése és a kevésbé fontosak összeolvasztása jellemzi e ház téralkotó játékát. A terület és a ház középpontját egy két emelet magas, üvegfedésű hengeres tér alkotja. Ez a fókusz, a galaxis középpontja, ide gravitál minden.

Berendezésétől függően lehet klasszikus értelemben vett nappali tér, de átrendezve elláthat bármilyen más funkciót. Egy nagyobb családi vacsora, de egy kiállítás megnyitója is elképzelhető itt. Teljesen kiürítve pedig az elmélyült alkotás terévé is változhat műteremként. A henger falain különállóan két lépcsőkar emelkedik, ezek az emeleti lakrészekhez vezetnek és spirális íveikkel egy jellemző fő nézetet határoznak meg a ház fókuszában. A lépcsőfokok a körből leágazó terek mellett elhaladva izgalmas mennyezeti geometriává alakulnak és legyezőszerű mennyezettel fedik az előteret és konyhát, mintegy visszakapcsolva azokat a középpontba.

A privát zónák a külön-külön megjelenő lépcsőkarok végén az emeleten ágaznak le a középső térről.
A háló előszobájaként működő nyitott tér gardróbként és fürdőként funkcionál, csak a legintimebb funkciók kerülnek zárt térbe, a wc és a zuhanyzó. A tércsoport végében a dobogón elhelyezett háló nagyméretű nyitással kapcsolódik ismételten a környezetéhez. A két privát lakrész között az emeleten egy ”titkos folyosó” teremt kapcsolatot, mely igény szerint egyik végén zárható. Szintén erről a folyosóról érhető el az emeleti tetőterasz.

Az épület nyitásai irányítottak, a nyílásokon keresztül kompozícióként jelennek meg a kert elemei, amik egymástól kellő távolságban helyezkednek el, teret adva saját karakterüknek és a körülöttük jelenlévő természetes környezetnek, melyekkel közösen alkotnak új helyet.

Nézd meg a többi általunk tervezett villaépületet is!

bottom of page