top of page

Szent Benedek Zarándokház, Aszófő

A Szent Benedek Zarándokház egy csendes és hangulatos balatoni településen, Aszófőn épült fel a Pyxis Nautica tervei szerint. A megrendelő a Tihanyi Bencés Apátság, mely számos környékbéli falu, többek között Aszófő lelki gondozását végzi. Igaz, a tihanyi bencések már rendelkeznek egy zarándokházzal – a Szent Kristóf nevet viseli és a tihanyi templom közvetlen szomszédságában, a Rege-udvarban található – az épület már kevésnek bizonyult az Apátságba érkező zarándokcsoportok, diákcsoportok és nagycsaládosok elhelyezésére. Így a bencések úgy döntöttek, hogy az aszófői Szent László-templom közelében, a menthetetlen állapotú volt tanítói ház helyén felépítenek egy újat, mely nemcsak zarándokcsoportok fogadására, de hittantáborok és lelkigyakorlatok rendezésére is alkalmas. A választott név adta magát: egyrészt a bencés rend alapítójára, másrészt a 2004 óta minden évben megrendezett, Tihanyt is érintő Szent Benedek Zarándoklatra utal.

A házat egyszerre jellemzik a letisztult, visszafogott formák és a hagyománytisztelet. Parasztházakra emlékeztető tömegalakításával tökéletesen illeszkedik falusias környezetébe. A téglalap alaprajzú, kétszintes, nyeregtetős épület a telekhatáron áll. Az utca felől látható homlokzatai mind nagyon egyszerűek, dísztelenek, a ház az udvar felől szemlélve a leglátványosabb: délnyugati homlokzatán széles tornác húzódik végig. Mivel az épület a telek egyik sarkán helyezkedik el, hatalmas hely marad az itt táborozó gyerekek, vagy bográcsozó felnőttek számára.

A kilencszobás zarándokházban összesen 50 fő elszállásolására van lehetőség, a széleskörű felszereltség ehhez igazodik. A földszinten egy nagyméretű, konyha-étkező-közösségi tér fogadja a látogatót, mely a főhomlokzat és a tornác felé nyíló, hatalmas ablakainak köszönhetően igen világos. Ez a tér egy üvegezett bővítéssel benyúlik a tornác teteje alá, elmosva ezzel a kint és bent határait. Ezen a szinten találunk még két hálószobát, egy nagyméretű, két zuhanyzóval és két WC-vel felszerelt fürdőszobát mosókonyhával és gépészeti helyiséggel, valamint egy, a kísérőtanárok számára kialakított, saját konyhasarokkal és fürdővel ellátott apartmant.

A tetőtérbe egy robosztus lépcsőn juthatunk fel, mely a főhomlokzat megnyitása révén az udvarról szemlélve is érdekes látványt nyújt. Az emeleten három kisebb és három nagyobb hálószobát, két zuhanyzós fürdőszobát és négy WC-t találunk. Az emeleti szobákban hatalmas tetőtéri ablakokat helyeztek el, így minden szoba kifejezetten világos, és jól szellőztethető. Ez leginkább a három nagyobb szoba esetében fontos, mivel azok egyenként 8 fő befogadására alkalmasak. A nyári éjszakai szellőztetést az ablakok beépített, lehúzható szúnyoghálói teszik lehetővé.

Cikk: Paár Eszter, Építészforum
Fotó: Jaksa Bálint

bottom of page