Kompakt ház Pilisszentkereszten

Adott egy enyhe lejtésű telek és egy kompakt házra való igény. Egy olyan élettér megalkotása volt a feladat, ami megéli a környezetét és a beltérbe hozza azt. Egy olyan kisméretű élettér létrehozása volt a cél, amely térszervezésével ellentmond léptékének. A választ erre a kérdésre nem jelenthették különálló- lehatárolt helyiségek, inkább a terep adottságait kihasználva- a belső tér padlósíkjait megmozgatva hoztunk létre egy egybefüggő, mégis markánsan zónákra osztott térélményt.

 

A nappalit és a konyha-étkezőt elválasztó/összekötő pufferzóna buja dzsungelt hivatott megidézni, üvegfedése pedig ráerősít a „kint a természetben” érzésre, miközben maga a két épülettömeg is érdekes perspektívában tárul fel és ad izgalmas térérzetet. A földszinten minden fontosabb zóna külön-külön is kapcsolódik a kerthez, míg az emeleten a kültérrel való kapcsolatot a hálókhoz tartozó lehajtható árnyékolóként is szolgáló „teraszok” jelentik. A házhoz, a család bővülése esetén második ütemként egy háló-dolgozó-fürdő pavilont terveztünk.

 

Az utca felől zárt, a kert felé viszont teljes 2 szint magasságában megnyitott, innen szemben állva vele szinte észrevétlen- üveg és fém felületeivel az erdőt tükrözi, mondhatni rejtőzködik. Megjelenése a konténer házakat idézi, felvetve az ideiglenesség érzését. Mintha túrázó lenne és azt mondaná:  

Vendég vagyok a tájban- azért jöttem, hogy szemlélődjek…

  • Black Instagram Icon

© 2020 Pyxis Nautica